Dijital Sözlük
0212 337 0707
İnsan Kaynakları

What are the Advantages of Software Defined Data Center?

Software Defined Data Center teriminin ifade ettiği SDDC, Türkçe karşılığı ile Yazılım Tanımlı Veri Merkezi, çeşitli kaynakları tanımlamaya, kontrol etmeye ve bunlara erişmeye yarar. Şirketlerin Bilişim Teknolojileri (BT) için önemi yadsınamaz. Çünkü öncelikle düzen, güvenlik ve hız vadeder.

Bulut depolama, dijital dönüştürme gibi teknolojiler pek çok sistemin yazılımsal temelli olarak çalışmasının sebebidir. Veri merkezlerindeki tüm bilgilerin yazılım üzerinden yönetilmesini sağlayan SDDC uygulama desteği sunması bir yana rahat kontrol imkanına da sahiptir. Bu özel yapı birkaç katmanlıdır. VMware, vSAN ve NSX gibi teknolojiler kullanılır. SDS yani yazılım tabanlı depolama sistemleri verileri yönetmeye yardımcı olur ve çoklu bulut imkanı sağlar.

SDDC Süreçleri Nelerdir?

Yazılım tanımlı veri merkezinin ilk ve ana katmanı sanallaştırma olarak ifade edilir. BT unsurlarının sanallaşması demek aslında şirket işletim süreçlerinin yazılım yoğunluklu hale gelmesidir. SDDC sanallaştırma tüm donanımsal katmanların tek bir noktadan yönetilecek biçimde sanallaştırılmasını sağlar. Örneğin, depolama sistemi ve güvenlik sistemi gibi donanım temelli katmanlar sanallaştığında tek bir otomasyon sistemi üzerinden yönetilebilir, ayrıca raporlanabilir. Bu merkezin temel hedefi tüm servislerin hızlı biçimde dağılması sürecinde gereklilikleri analiz etmek ve yanıt aramaktır. Önceden tanımlı veri havuzları üzerinden organizasyona bilgi sağlaması, bilgileri kullanmaya olanak tanıması ve kısıtlı kaynakları belirlemesi önemlidir. Peki, bu sanallaştırmanın faydaları nedir?

Tanımlı Veri Merkezinin Avantajları Neler?

  • Kurum ve kuruluşlar sanallaştıkça donanımın çizdiği sınırlar aşılır, hız artar.
  • Sanallaştırılmış veri merkezlerine geçiş kurumlarını enerji tüketimlerini ve masraflarını azaltır. Ayrıca elektrik tesisatı yenileme mecburiyetinin ya da jeneratör kullanımının azalması da dolaylı olarak masrafların azalmasında etkili olur.
  • SDDC ile firmalar kendi kapasiteleri hakkında daha fazla bilgi sahibi olur, BT departmanları daha etkili çalışır ve ağ kaynakları daha iyi takip edilir.
  • Büyük ölçekli firmalar operasyonel süreçlerini çok daha iyi biçimde kontrol eder, kalite ve kontrol aşamaları hem hızlanır hem de kolaylaşır. 
  • SDDC araçları firmaların daha fazla depolama alanına ve bant genişliğine sahip olup olmadığının bilgisine ulaşmak mümkündür.
  • Yer kaplayan geçmiş sürüm donanım birimlerine gereksinim ortadan kalkar ve altyapı daha verimli olarak kullanılır.
  • Beklenmedik, ani veri sorunları yaşandığında veri kurtarmak çok daha kolay olur.
  • Kaynak domain elde edebilir, siber riskleri en aza indirgeyebilir, daha kısa sürede kurumsal çözümler sağlayabilirsiniz.

VMware Virtual SAN nedir?

VMware Virtual SAN yani vSAN yazılım tabanlı depolama alanıdır. Fiziki sunucu disklerini yazılımsal olarak sanallaştırarak depolama alanı varmış gibi gösterir. Hybrid ve All-Flash adlı iki seçeneği bulunan bu yapıda HDD ya da SSD arasından seçim yapabilirsiniz. Mekanik HDD, Hybrid Cluster kullanırken Solid State Disk’te All-Flash Cluster mimarisi kullanılır. vSAN Cluster’da host’laradaki tüm diskler devreye girer. Kullanımdaki diskler üzerinden “datastore” oluşturulur ve bu veriler tüm host’larla paylaşılır. Bu araç tamamen yazılım temellidir ve ek kurulum gerektirmez. vSAN mimarisini kullanmak için donanımsal ve yazılımsal gereklilikleri karşılamak ve ayrıca geçerli lisansa sahip olmak gerekir.

VMware NSX de bir network sanallaştırma platformudur. Sanal cihazın ağ yapıları için kullanılmasını sağlayarak ağ sanallaştırma sistemi sunar. Sanal sistemlerin tek bir merkezden yönetilmesi esasına dayanır ve bu sanal ağlar yazılımsal olarak, donanımdan bağımsız biçimde oluşturularak yönetilir. Verileriniz fazlaysa ve bunları depolayacak fiziksel alanınız az ise yazılım tabanlı veri depolama çözümlerini tercih edebilirsiniz. SDDC ile dijital dönüşümün ivmeli yükselişindeki yerinizi alabilir, kurumsal olarak mobil teknolojilerin gücünden beslenebilir ve hatta inovatif bir iş ortamı sağlayabilirsiniz.

Start typing to see you are looking for.
We use cookies to analyze usage on our site, to personalize and measure content and advertisements, and to remember your visit preferences. You can click here for details.
Accept