Dijital Sözlük
0212 337 0707
İnsan Kaynakları

Azure ARC Enabled Servers Nedir?

Merhabalar,

Bu ay sizlerle Azure Arc servisi hakkında konuşuyor olacağız. Aslında eski olmamakla birlikte 2021 yılında tanıtıldığını göz önüne alırsak belki günümüzün değil ama yakın geleceğin temeli olan Azure Arc nedir, nasıl kullanabiliriz, nasıl avantajlar sağlar gibi sorulara yanıtlar bulacağız. 

Hibrit yapı günümüzdeki en yaygın alt yapı modellerinin başında gelmekte. Performans, gecikme süreleri, regülasyon, global pazar ile rekabet gücü sağlanması, kurulumun hızlı olması ve kullanım, “pay as you go” kullandığın kadar öde gibi farklı iş ihtiyaçları için şirketlerin kendi veri merkezlerini veya bulut sistemlerini bir arada kullandığını görebiliyoruz. Bir anlamda aslında her iş için en uygun olan ortam her zaman tamamen bulut veya tamamen on-premises sistemler olmayabiliyor. 

Aslında hibrit mimari dendiği zaman akıllara Azure Stack gibi yapılar geliyor ancak hali hazırda Azure üzerinde on-premises sistemler ile birlikte çalışacak pek çok servis sunulmaktadır. Yani cloud data centerlar ile on-prem data center arasında VPN veya bir network bağlantısı yapmak tam anlamıyla hibrit kavramını karşılamıyor. Tam da bu noktada Microsoft tarafından sunulan pek çok servisin olduğunu görüyoruz. Hibrit mimariyi desteklemek için Azure File Sync, Azure Active Directory (Azure AD), Azure Site Recovery, Azure Backup, Azure Monitor for Virtual Machines, Azure Update Management, Azure Network Adapter gibi pek çok hizmet sunmaktadır.

Kısaca Azure Arc Nedir?

Azure Arc hem regülasyondan dolayı clouda uzak kalmak zorunda olan, hem de şirket politikaları gereği buluta veri çıkışının olmaması ilkesine bağlı alt yapıya sahip müşterilerin Azure servislerini kolayca herhangi bir yere dağıtmasını ve veri çıkışı sağlamadan Azure yönetimini tüm bu alt yapı boyunca genişletmesini sağlamaktadır.

Kurum/şirket içi, AWS yada Google Cloud ortamlarını tek panel üzerinden yönetmenizi sağlayan, Microsoft’un yeni hibrit (hybrid) yönetim merkezi olarak sunduğu bir Azure servisidir. Kısacası Azure Arc aracılığı ile Azure servislerini istediğiniz ortamlara dağıtabilirsiniz.

Azure Arc Nedir ve Nasıl Çalışır?

Tüm mevcutta bulunan ve yeni BT kaynaklarınızı Azure’dan yönetebileceğiniz ve çalıştırabileceğiniz anlamına geliyor. Örneğin, Azure Arc özellikli bir altyapınız bulunuyor. Azure dışında da bulunan kaynaklarınızı onboarding yaparak bağlayabilir, Azure’un sağladığı aynı yönetim araçlarını ve hizmetlerini kullanabilir, sanki yerel Azure kaynaklarıymış gibi çalıştırabilirsiniz. Böylece ölçeklenebilirlik, her zaman güncel olma gibi bulutun avantajlarından her yerde yararlanabilmiş oluyorsunuz. Bir diğer kolaylığı da tabi bu deploymentları doğrudan Azure Portal’dan başlatıp yönetebiliyorsunuz.

Kubernetes clusters, servers, SQL servers gibi altyapılarınızı Azure ARC ile rahatlıkla yönetebilirsiniz.

Bağlı olan cihazlarınızı görüntüleyebilirsiniz.

Bağlı olan cihazın üzerine tıklayarak sanal makineniz ile ilgili ayrıntılara erişebilirsiniz. Azure Arc enabled servers ile policy’ler üretebilir, Defender ile bağlı cihazlarınızın güvenliğini artırabilir, updates ile güncelleştirme planlamalarınızı sağlayabilir, inventory ile envanter takibinizi gerçekleştirebilirsiniz. Daha bir çok özelliği ile Azure ARC ölçeklenebilir ve her zaman güncel yapısıyla mevcut ortamlarınızı Azure’dan yönetebilmenizi, kontrollerini ve güvenliğini kolayca sağlamanıza yardımcı olur.

Bir yanıt yazın

Arama yapmak için yazmaya başlayın.
Sitemizde kullanımı analiz etmek, içerik ve reklamları kişiselleştirmek, ölçmek ve ziyaret tercihlerinizi hatırlamak için çerezler kullanmaktayız. Detaylar için buraya tıklayabilirsiniz.
Tamam