Yapay zekanın hayatımızın her alanında yer alması ile birlikte, Nesnelerin İnterneti olarak adlandırılan IoT teknolojisi de hayatımıza hızla girmiştir. Hatta IoT teknolojisi, öyle çok gelişti ve yayıldı ki birçoğumuz farkında bile olmadan direk kullanıcısı olduk. IoT teknolojisi, endüstri(üretim), ev otomasyonu, lojistik, enerji sistemleri, tarım ve sağlık alanlarında çok sayıda uygulamada kullanılırken, dijitalleşmenin ve buna bağlı olarak hızlı iletişimin temelini oluşturmaktadır.
IoT Nedir?
IoT, “Internet of Things” kelimelerinin kısaltması ile oluşan, Nesnelerin İnterneti anlamını taşıyan, bir tür dijital tanımdır. IoT, akıllı cihaz ve araçların internet aracılığı ile birbiri ile bağlantı kurmasını ve dolayısı ile kolay ve hızlı iletişim sağlanmasını sağlayan bir tür yapay zeka temelli teknolojidir. Örneğin, hastanelerde kullanılan IoT teknolojisi ile hazırlanmış iletişim ağları sayesinde, kişilerin bilgileri farklı şehirlerde ve hastanelerde kolayca izlenebilmekte ve yine aynı sistem üzerinden, veriler diğer birimlerin görebileceği şekilde anlık olarak güncellenebilmektedir. Ülkemizde ve dünyada, IoT teknolojisinin en yoğun şekilde kullanıldığı alan ise üretim yani endüstri alanıdır.
Üretim Sektöründe IoT
Nesnelerin interneti teknolojileri ve buna bağlı yazılımsal birimler ile endüstri alanında çok sayıda gelişme katedilmiştir. Yapay zeka ile yönetilen üretim araçları ve makineler ile bu makineler arasında veri alışverişinin yapılması sağlanarak, üretimin insan kaynağı dışında da devamlılık kazanması sağlanmaktadır. Bu alanda kullanılan IoT araçlarının başında robotik birimler, endüstriyel bilgisayarlar, insan – makine arayüzleri ve yapay zeka teknolojileri gelmektedir.
Üretim Sektöründe IoT Kullanmanın Avantajları Nelerdir?
- Üretim sektöründe IoT kullanımı, hız demektir. Daha hızlı ve daha doğru işlerin yapılmasında kullanılan mantıksal alt yapılar, üretimin sürekliliğini sağlamaktadır.
- Üretim sektöründe IoT kullanımı, üretim sürecinin gerçek zamanlı şekilde takip edilmesini ve ihtiyaç duyulan müdahalelerin zamanında yapılmasını sağlar.
- Yüksek hassasiyet sahibi otomasyon araçları sayesinde İş Güvenliği konusuna çok daha uygun çalışma alanlarına sahip olunur.
- Akıllı sensörler, akıllı araçlar ve akıllı denetleyiciler sayesinde bilgi akışı çok daha hızlı ve doğru olur.
Üretim Sektöründe IoT Tercihinde Dünya Devleri
SCADA, Mercedes, BMW ve IBM, üretim sektöründe IoT kullanan dünyanın büyük firmalarından yalnızca birkaçıdır. Üretim kalitesi ve hızı için IoT kullanımı kaçınılmaz bir sondur.